Próchnica zębów – przyczyny i objawy

próchnica zębów

Próchnica w Polsce urasta do miana epidemii XXI wieku. Atakuje bez względu na wiek i płeć. Szacuje się, że ponad połowa 3-latków i 90 proc. 15-latków ma próchnicę, a 40 proc. starszych Polaków nie ma już własnych zębów. Badania ankietowe wykazały, że zaledwie 50 proc. Polaków myje zęby codziennie, rano i wieczorem, zabezpieczając się skutecznie w ten sposób przed próchnicą. Problem w tym, że czasem szczotkowanie jest wykonywane niedbale, a po umyciu zębów, dana osoba spożywa jeszcze posiłek lub pije słodki napój, przez co naraża się ponownie na atak bakterii próchnicy.  Na szczęście, możliwe jest leczenie zębów z próchnicy. W klinice Supradent usuwanie próchnicy odbywa się w ramach bezbolesnego zabiegu. Przeczytaj poniższy artykuł, przygotowany przez naszych ekspertów i dowiedz się więcej na temat tego czym jest próchnica, jakie są przyczyny jej powstawania a także jakie są charakterystyczne objawy. Postaramy się również przybliżyć profilaktykę, czyli jak zapobiegać próchnicy!

Czym jest próchnica?

Próchnica jest procesem chorobowym, polegającym na zmiękczaniu szkliwa zębów pod wpływem działania kwasów, powstających w momencie, kiedy bakterie tworzące płytkę nazębną rozkładają cukry obecne w jamie ustnej. Innymi słowy, próchnica jest zakaźną chorobą bakteryjną, która atakuje stopniowo tkanki twarde zębów. Zęby z próchnicą z czasem są degradowane, powstają w nich ubytki próchnicowe, które wymagają leczenia stomatologicznego i wypełnienia odpowiednim materiałem kompozytowym. Nieleczona próchnica na zębach prowadzi do ich całkowitej utraty.

Przyczyny próchnicy

Próchnica zębów jest chorobą wywoływaną przez bakterie próchnicy, bytujące i tworzące płytkę nazębną. Ubytki próchnicowe powstają wówczas, kiedy pokarmy zawierające węglowodany odkładają się w jamie ustnej, głównie na powierzchniach międzyzębowych, z których nie są usuwane podczas codziennego szczotkowania lub nitkowania. Cukry stają się pożywką dla bakterii w płytce nazębnej. W procesie rozwoju wytwarzają one kwasowe produkty pośrednie, skutecznie niszczące szkliwo naszych zębów i przyczyniające się do powstawania ubytków.
Podstawową przyczyną próchnicy jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej lub jej brak oraz spożywanie słodkich, lepkich pokarmów i napojów. Im więcej słodkich rzeczy jemy, tym więcej w naszej jamie ustnej powstaje kwasów, prowadzących do powstawania i rozwoju próchnicy.

Warto podkreślić, że cukier pozostały w jamie ustnej, czyli resztki pokarmów węglowodanowych, łączy się z płytką nazębną, uszkadza i osłabia szkliwo, jednocześnie zwiększając podatność zębów na próchnicę.
Nie trzeba sobie bynajmniej odmawiać jedzenia ukochanych słodyczy, ale należy przy tym wiedzieć, w jaki sposób dbać o higienę jamy ustnej oraz przeciwdziałać powstawaniu zmian próchnicowych.

Próchnica objawy

Pierwszym, charakterystycznym objawem powstawania próchnicy jest pojawienie się na zębach żółtawego, miękkiego nalotu, czyli płytki nazębnej. Tworzona jest ona z resztek pokarmów, głównie cukrów oraz żywiących się nim bakterii. Płytka nazębna może być skutecznie usuwana poprzez dokładne szczotkowanie i nitkowanie zębów. Jeśli tego nie zrobimy, z płytki zacznie się tworzyć kamień nazębny. Usuwanie kamienia nazębnego może przeprowadzić tylko dentysta.

Pacjenci odczuwają rozwój próchnicy, ponieważ w momencie, kiedy bakterie próchnicy wnikają w głąb zębów i zaczynają niszczyć wszystko, co napotkają po drodze, zbliżą się do wrażliwej i silnie unerwionej miazgi. Odczuwalne jest to jako silny ból zęba albo nadwrażliwość na czynniki termiczne, głównie ciepłe i zimne napoje lub posiłki.

Próchnica – jak zapobiegać?

Profilaktyka próchnicy polega na zmianie diety na zdrowszą. To, co jemy, może bowiem wpływać na zwiększenie ryzyka wystąpienia próchnicy zębów. Spożywanie dużych ilości cukrów prostych i dwucukrów, które szybko przetwarzają się na kwasy, przyspiesza rozwój próchnicy. Ważne jest, aby jeść jak najmniej słodyczy oklejających zęby oraz wykluczyć z diety kolorowe i słodkie napoje, które powodują, że poziom pH w jamie ustnej obniża się.
Kolejnym krokiem dla zapobiegania skutecznie próchnicy jest prawidłowe szczotkowanie zębów – co najmniej rano i wieczorem, po około 3 minuty dziennie. Jeśli mimo to pojawią się w naszej jamie ustnej przebarwienia i ubytki, mogące wskazywać na próchnicę, należy jak najszybciej zgłosić się do dentysty, który zapobiegnie rozprzestrzenianiu się choroby i wykluczy ognisko próchnicy.

Autor: Zespół Kliniki Supradent